Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noční můra liberála: návrh Prahy na regulaci prostituce

Magistrát vložil do připomínkového řízení návrh zákona, který obsahuje absurdity a dává pojmu "sepsaný od stolu" zcela nový rozměr.

Foto Julica da Costa 2001

Například pomíjí skutečnost, že jednou z největších obav prostitutů a prostitutek je ztráta anonymity. Pražští radní chtějí za 3 miliony korun vytvořit jejich seznam obsahující mimo jiné datum a místo narození, trvalé bydliště, fotografii (!) nebo číslo občanského průkazu nebo pasu. Seznam by byl spravován Ministerstvem průmyslu a obchodu a citlivé údaje by bez posvěcení soudu lustrovala třeba Vojenská policie nebo Bezpečnostní informační služba. Údaje by byly uchovávány předlouhých deset let. Výsledek se dá s určitostí předpovědět již dnes. Nikdo rozumný se na podobný "seznam hanby“ zapsat nedá. Dovedou si pražští radní vůbec představit, jak výbušný materiál by vytvořili? Odhaduji, že v zemi, kde si novináři běžně kupují obsahy policejních spisů, by se první jména objevila na veřejnosti po pár dnech.

Ale prázdným seznamem kafkovské návrhy nekončí. Co třeba prostitutkám rozdat speciální kartičky s jejich fotografií i pravým jménem, tak aby si je nikdo, ale opravdu nikdo nepřevzal? I na to pražští radní mysleli. Tak jako na nesmyslný zákaz venkovní prostituce, opět nedomyšlený a psaný od stolu. Pouliční prostituce nikdy nezmizí, naopak je třeba jí dát pravidla a řád.

Výše zmíněné represivní kroky povedou pouze k tomu, že lidi točící se kolem nejstaršího řemesla definitivně vženeme do ilegality a dáme vydělat pasákům a mafii.

Návrh zákona přináší také přepjaté povinnosti pro majitele veřejných domů, mimo jiné uchovávat osobní údaje prostitutek ještě pět let poté, co odejdou. Proboha proč? Kde je ochrana soukromí a osobních údajů? Skutečně jako z pera Franze Kafky je pak návrh, aby majitel podniku nabízel sexuální služby takovým způsobem, aby „neobsahovaly prvky pornografie“. Jak to má asi udělat? Maňáskovým divadlem, případně přednesem erotických básní?

Protože mají předkladatelé nezdravou ambici regulovat úplně všechno, nutně se dostávají do komických popisů a definic. Tak například v odstavci dvě paragrafu 46 se dočteme, že odstoupí-li prostituující od smlouvy, pak „vrátí zájemci zaplacenou odměnu či její část odpovídající rozsahu nesplněné povinnosti.“ Aha. Některé části důvodové zprávy sepsané pražskými konšely pak může vnímavý čtenář využít k rozšíření vlastních sexuálních obzorů. Zajímavý je zejména soupis praktik, u kterých nedochází k fyzickému kontaktu. Jen pro pořádek je to „.. sebeukájení k uspokojení pohlavního pudu jiného, onanie, vzájemná onanie, používání předmětů sloužících jako náhražka mužských nebo ženských pohlavních orgánů.”

Magistrát lze pochválit jen za to, že si správně klade za cíl oddělit prostituci legální a nelegální a vytvořit právní rámec pro prvně jmenovanou. Zbytek se moc nepovedl a tak doufám, že bude přijat můj návrh, který žádný seznam hanby ani kartičky neobsahuje a nesnaží se sexuální pracovníky cejchovat. Naopak jejich pozici posiluje a vychází z poznatků nevládních organizací a lidí napříč odvětvím. A na rozdíl od pražského zákona, který má 28 stran paragrafů, se vejde na stránku a půl.

Spojte se se mnou na Facebooku nebo Twitteru, kde se o článku diskutuje, další témata pak naleznete na stránkách viktorpaggio.cz .

Autor: Viktor Paggio | čtvrtek 25.7.2013 0:53 | karma článku: 12,21 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Viktor Paggio

Liberálové všech barev, spojte se!

Jeden by řekl, že Česká republika bude rájem pro liberální strany. Zlaté časy – jakkoliv úplně zlaté nebyly – vidíme v první republice postavené na odmítnutí monarchie a Masarykově humanistickém odkazu. Zažili jsme totalitu a všeobjímající, šmírující stát, proto by nás mělo zajímat téma osobních svobod a ochrany soukromí. Jsme poměrně tolerantní země s vlažným vztahem k víře i církvi, která snese i odvážnější liberální témata jako eutanazii nebo legalizaci měkkých drog. Přesto se zde liberálům nedaří.

30.10.2013 v 8:15 | Karma: 16,34 | Přečteno: 795x | Ostatní

Viktor Paggio

Duté debaty o Evropě

Je fascinující pozorovat, s jakým málem se organizátoři a zejména donoři různých seminářů a konferencí o EU spokojí. Když se sejdou akademici a novináři, vypustí pár frází a postěžují si na politiky. Nejlépe na ty, kteří v daném tématu drží reálnou moc – v otázkách EU tedy na poslance. Naopak ti, kteří mají moci o poznání méně (senátoři, hejtmani, starostové), se dočkají opatrné pochvaly. Ale abych byl spravedlivý, funguje to i naopak. Když debatují politici, vypustí pár frází, postěžují si na hloupé novináře a od reality odtržené akademiky a jdou domů. To se musí změnit.

7.10.2013 v 8:30 | Karma: 8,87 | Přečteno: 437x | Politika

Viktor Paggio

Rozpuštěný a vypuštěný

aneb pohled zpátky na mé tříleté poslancování. Když se ohlédnu, je za mnou mnoho chyb a přešlapů, ale taky kus práce.

29.8.2013 v 8:45 | Karma: 17,85 | Přečteno: 984x | Politika

Viktor Paggio

Proč musí mít homosexuální páry právo adoptovat děti

Protože je v zájmu dítěte vyrůstat ve fungující rodině. Protože čísla i odborníci potvrzují, že pohlaví ani sexuální orientace rodičů nemají na kvalitu rodičovství ani na vývoj dětí žádný negativní vliv. Protože stát se musí ke všem svým občanům chovat stejně, bez ohledu na jejich barvu, pohlaví, náboženské vyznání či sexuální orientaci. Protože současný stav je protiústavní.

21.5.2013 v 8:00 | Karma: 30,11 | Přečteno: 3074x | Společnost

Viktor Paggio

"Be just a little bit evil."

Před dvěma lety auta firmy Google postahovala v rámci mapování evropských měst a obcí kromě fotek ulic i data z wi-fi sítí běžných uživatelů. Byla-li síť nezašifrovaná, projíždějící auto mohlo stáhnout kusy emailů, fotek, hesel. Dodnes pořádně nevíme, co se s těmito údaji stalo.

15.2.2013 v 7:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 560x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1863x

Seznam rubrik