Viktor Paggio

"Be just a little bit evil."

15. 02. 2013 7:00:00
Před dvěma lety auta firmy Google postahovala v rámci mapování evropských měst a obcí kromě fotek ulic i data z wi-fi sítí běžných uživatelů. Byla-li síť nezašifrovaná, projíždějící auto mohlo stáhnout kusy emailů, fotek, hesel. Dodnes pořádně nevíme, co se s těmito údaji stalo.

Autor: Google Inc.

Není náhodou, že se na celou věc v roce 2010 přišlo právě v Německu1. Naši sousedé jsou na narušování soukromí citliví a Úřad na ochranu osobních údajů v německém Hamburku velmi aktivní. Google od samého počátku zvolil taktiku „mha přede mnou, mha za mnou“. Nejprve tvrdil, že tento typ dat nesbíral. Později musel přiznat, že sbíral. Tak začal říkat, že je sbíral omylem. Ani to nebyla pravda – zpráva americké FCC cituje inženýry Googlu, kteří o této funkci věděli2.

Věřím, že Google soukromá data nikdy nepoužil, dokonce věřím, že se nikdy nedostala k vrcholovému managementu. Proto jsem se i já spokojil s prohlášením firmy, že neoprávněně nabytá data smaže. Ale ani zde nemluvila pravdu – v červnu 2012 na dotaz britské Information Commissioner’s Office odpověděla, že všechna data navzdory slibům nesmazala3.

Protože jsem si chtěl nejdříve potvrdit, že sběr wi-fi dat probíhal i na našem území, ještě v červnu jsem z pozice člena Podvýboru pro ICT komunikace Poslanecké sněmovny odeslal české pobočce Googlu tyto jednoduché otázky:

  • "Sbírala nebo sbírá společnost Google při svém mapování českých měst v rámci služby StreetView i jiná data, například či jakékoliv jiné informace nad rámec pouhého focení?
  • Jsou pro sběr těchto dat používány stejné technologie a stejně vybavené automobily jako ve Spolkové republice Německo?"

Oplátkou jsem obdržel jedenapůlstránkové slohové cvičení sepsané zcela dle firemní mlžné strategie, které neobsahovalo odpověď, pouze radu, abych si prohlédl webové stránky google.cz/streetview, „kde najdu veškeré informace“. To samozřejmě nejde, o sběru wi-fi dat tam není ani řádka. Proto jsem se obrátil na do té doby nečinný Úřad na ochranu osobních údajů, který mi po šťouravých dotazech a debatě na Podvýboru a) potvrdil, že Google wi-fi data sbíral i u nás, b) dostrkal jsem ho k tomu, že 30. listopadu 2012 konečně odeslal na centrálu firmy Google do Irska oficiální žádost o výmaz dat českých občanů.

Uvidíme, co bude dál, Google má lhůtu do konce února. Stojí za zmínku, že se zástupci českého pobočky firmy ani neobtěžovali přijít na jednání Podvýboru pro ICT, kde se měla kauza neoprávněně sesbíraných dat řešit.

Zůstává veliká otázka, jak má Česká republika a národní státy obecně vykonávat efektivní kontrolu nad velkými a bohatými globálními korporacemi, které sídlí v cizích zemích a národní regulační úřady mají na háku. Google a jeho hra na schovávanou s Úřadem na ochranu osobních údajů, předražení čeští operátoři a náměsíčný Český telekomunikační úřad, který se rozhýbal až po vzedmutí veřejného a politického tlaku.. nefunguje nám to.

Právě zde by mohly pozitivně zafungovat orgány Evropské unie. Již jsem v kontaktu s europoslanci ze zpřízněné liberální frakce v Evropském parlamentu, které ochrana osobních údajů také velmi zajímá, a pokud se nedozvíme, co se se soukromými údaji českých občanů stalo a zůstane pochybnost, zda je Google stále nemá kdesi uložené, budeme postupovat společně. Věřím, že tomu přijdeme na kloub.

Post scriptum dodáno 13.3.2013: Google se právě v USA 7 miliony dolarů vyplatil z dalšího vyšetřování sběru wi-fi dat. Pokud je o ČR, 28. února Úřad pro ochranu osobních údajů na svých stránkách zveřejnil, že Google data konečně smazal. Přestože přetrvávají některé nejasnosti, dá se říct konec dobrý, všechno dobré.

Spojte se se mnou na Facebooku, kde se o článku diskutuje, nebo na stránkách viktorpaggio.cz .

Autor: Viktor Paggio | karma: 14.09 | přečteno: 560 ×
Poslední články autora