Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bída armádních zakázek

Gripeny, Pandury, Casy, Dinga, Glocky, Skylarky.. v normálně fungujícím státě by většina z vás znala jenom první slovo, tedy název výrobce nadzvukových letounů používaných českou armádou. Ale obávám se, že znáte i další názvy vojenské techniky. Vždyť kdo by neslyšel o „Aféře Pandury“ nebo mnohých dalších, kterými nás Ministerstvo obrany zásobuje posledních 20 let? Změní se to? A jak zabránit podobným aférám do budoucna?

foto: neznámý aut.

Dům hrůzy

Tendry Ministerstva obrany jsou noční můrou všech, kteří se zajímají o veřejné zakázky. Staly se synonymem korupce a klientelismu – tyto dva honosné latinské výrazy však můžeme nahradit jediným českým slovem, které je myslím přiléhavější. Staly se synonymem pro zlodějinu.

Pandur pro českou armádu stojí přes 130 milionů korun, obvyklá cena je 57 milionů. Obrněná auta od italské společnosti Iveco nakupujeme za 33 milionů a více, přičemž obvyklá cena je 25 milionů. Pro ty, kdo se o již proběhlé zakázky zajímají detailněji, přikládám prezentaci z tiskové konference Věcí veřejných o zbrojních zakázkách konané 25. února 2010, která dává přehled nákupů z doby kralování ministra Bartáka (ZDE).

Cílem tohoto blogu však není poukazovat na minulé skandály, ale přispět k diskuzi o tom, jak podobným věcem zabránit do budoucna. Nálada ve společnosti, poslední mediální bouře kolem Pandurů i osoba ministra Vondry dávají jedinečnou šanci „šlápnout“ do zaběhlého systému provizí předávaných v igelitce a posunout Českou republiku směrem k vyspělým zemím. Jak na to?

Jiní lidé, jiné instituce

Současný nákup zbrojní techniky evidentně nefunguje a je třeba provést změny jak personální, tak institucionální. V personální rovině je jistě dobře, že nový ministr kvůli neutěšenému stavu zakázek odvolal náměstka pro vyzbrojování a šéfa Úřadu dohledu nad akvizicemi. Také se obklopil poradci, kteří nepřichází nutně z rezortu obrany a nemají vazby na armádní špičky. Za všechny jmenujme nově ustavenou funkci generálního sekretáře ministerstva a jejího prvního představitele Jana Vylitu, který na ministerstvo přešel z privátní sféry, konkrétně z pozice krizového manažera firmy PricewaterhouseCoopers. Vzhledem ke stavu zakázek se jeho profese zdá pro tento rezort ideální.
Vyšetříme Pandury, vyměníme lidi. Jak ale zaručit, že celý systém zbrojních nákupů nestojí pouze na dobrých charakterových vlastnostech aktuálního náměstka? A co když se někdy v budoucnu chopí otěží ministr, který bude mít naopak zájem na tom, aby se nic nevyšetřilo?

Brzdy a protiváhy

Vítám změny v těch orgánech ministerstva, které provádějí nákupy. Problém je však i v jejich kontrole. Kontrolní orgány jsou mnohé, všechny však de facto spadají do vlivu šéfa rezortu obrany. V čele Vojenské policie je náčelník Vojenské policie, který je mu přímo podřízen. Neboli: ten, kdo má kontrolovat, spadá pod toho, kdo je předmětem kontroly. Je to tak i v mnohých západních armádách, v českém prostředí to však přináší nám dobře známou situaci, kdy informace o podivných zbrojních zakázkách nepřináší Vojenská policie, ale novináři MF Dnes.

Jsem proto zastáncem větší nezávislosti Vojenské policie, kterou v současné době tvoří dvě naprosto odlišné složky. Vyšetřovatelé, často bývalí policisté, často špičkoví vyšetřovatelé a právníci, kteří se zabývají kriminalitou v armádě. A pořádková služba, obdoba americké Military Police, která zajišťuje ostrahu objektů nebo třeba ochranu osob. Bohužel jsou vojenští detektivové často nasazováni do role pořádkové síly, což odporuje podstatě jejich práce. Pravidelně se stává, že jsou nuceni na přehlídkách a jiných veřejných akcích hlídat „hlavouny“ na tribuně tak, aby si je každý mohl prohlédnout. Proto je dle mého názoru důležité vyšetřovací složky vojenské policie oddělit a vyvést je z vlivu ministra tak, aby mohli skutečně nezávisle vyšetřovat.

Abychom se vyvarovali „cinknutých“ nákupů do budoucna, musíme se kromě dobrého charakteru vedoucích pracovníků ministerstva spolehnout i na opravdu nezávislou kontrolu zvnějšku, která bude stát mimo vliv šéfa rezortu. O podobném úřadu se mluví již dlouho, nejčastěji jako o Generální inspekci ozbrojených složek. Ta by spadala přímo pod premiéra a měla by dvě ramena. Jedno vojenské, tedy dnešní Vojenskou policii očištěnou od pořádkové služby, a jedno civilní, tedy dnešní Inspekci policie. Její šéf by musel být silná figura do jisté míry nezávislá na politických tlacích, čehož se dá docílit například tím, že bude jmenován na delší časové období a jeho případné odvolání bude podléhat kontrasignaci prezidenta.

Problém jde jistě řešit i jinými způsoby a já jsem otevřen diskuzi. Variant je mnoho, ale jedno je jisté; současný systém potřebuje změny.

 

Jsem také na Facebooku a mých stránkách viktorpaggio.cz .

 

Autor: Viktor Paggio | středa 3.11.2010 12:55 | karma článku: 13,39 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Viktor Paggio

Liberálové všech barev, spojte se!

Jeden by řekl, že Česká republika bude rájem pro liberální strany. Zlaté časy – jakkoliv úplně zlaté nebyly – vidíme v první republice postavené na odmítnutí monarchie a Masarykově humanistickém odkazu. Zažili jsme totalitu a všeobjímající, šmírující stát, proto by nás mělo zajímat téma osobních svobod a ochrany soukromí. Jsme poměrně tolerantní země s vlažným vztahem k víře i církvi, která snese i odvážnější liberální témata jako eutanazii nebo legalizaci měkkých drog. Přesto se zde liberálům nedaří.

30.10.2013 v 8:15 | Karma: 16,34 | Přečteno: 795x | Ostatní

Viktor Paggio

Duté debaty o Evropě

Je fascinující pozorovat, s jakým málem se organizátoři a zejména donoři různých seminářů a konferencí o EU spokojí. Když se sejdou akademici a novináři, vypustí pár frází a postěžují si na politiky. Nejlépe na ty, kteří v daném tématu drží reálnou moc – v otázkách EU tedy na poslance. Naopak ti, kteří mají moci o poznání méně (senátoři, hejtmani, starostové), se dočkají opatrné pochvaly. Ale abych byl spravedlivý, funguje to i naopak. Když debatují politici, vypustí pár frází, postěžují si na hloupé novináře a od reality odtržené akademiky a jdou domů. To se musí změnit.

7.10.2013 v 8:30 | Karma: 8,87 | Přečteno: 437x | Politika

Viktor Paggio

Rozpuštěný a vypuštěný

aneb pohled zpátky na mé tříleté poslancování. Když se ohlédnu, je za mnou mnoho chyb a přešlapů, ale taky kus práce.

29.8.2013 v 8:45 | Karma: 17,85 | Přečteno: 984x | Politika

Viktor Paggio

Noční můra liberála: návrh Prahy na regulaci prostituce

Magistrát vložil do připomínkového řízení návrh zákona, který obsahuje absurdity a dává pojmu "sepsaný od stolu" zcela nový rozměr.

25.7.2013 v 0:53 | Karma: 12,21 | Přečteno: 732x | Společnost

Viktor Paggio

Proč musí mít homosexuální páry právo adoptovat děti

Protože je v zájmu dítěte vyrůstat ve fungující rodině. Protože čísla i odborníci potvrzují, že pohlaví ani sexuální orientace rodičů nemají na kvalitu rodičovství ani na vývoj dětí žádný negativní vliv. Protože stát se musí ke všem svým občanům chovat stejně, bez ohledu na jejich barvu, pohlaví, náboženské vyznání či sexuální orientaci. Protože současný stav je protiústavní.

21.5.2013 v 8:00 | Karma: 30,11 | Přečteno: 3074x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1863x

Seznam rubrik