Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženské kvóty

aneb jak se EU vysiluje kafkovskými návrhy místo práce na prospěšných projektech.

Sociální inženýrství nejhrubšího zrna. Tak lze bez nadsázky nazvat chystaný návrh evropské komisařky Redingové, kterým chce zavést povinné kvóty pro obsazení žen ve správních a řídících radách kótovaných společností v celé EU*.

Místo abychom budovali skutečně fungující jednotný trh, evropskou dopravní infrastrukturu a rozvíjeli justiční a policejní spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, vysilujeme EU otázkami, koho si podniky smí či nesmí dosadit do dozorčích rad a jaké žárovky se mohou či nemohou prodávat.

Místopředsedkyně EK Redingová připravuje návrh, kterým chce ženami povinně obsadit 40% postů v dozorčích a správních radách veřejně vlastněných podniků (do roku 2018) a podniků obchodovaných na burze (do roku 2020).

Jako zastánce rovných příležitostí jsem logicky odpůrcem kvót. Znamenají totiž jediné: nutně nastane situace, kdy ze dvou kandidátů pro stejnou pozici nebude vybrán muž, ačkoliv je schopnější a vhodnější. Nebude vybrán proto, že je muž. Kvóty tak nutně popírají princip, kterého chtějí dosáhnout, tedy rovnost pohlaví. Kvóty jsou diskriminační.

Celá problematika má jedno pozitivum – většina zastánců kvót je nechce zavést natrvalo, ale jenom jako dočasné opatření, které „nakopne“ zastoupení žen ve veřejném životě. Chtějí dočasně diskriminovat jednu skupinu, aby odstranili diskriminaci jako takovou. Jakási obdoba stanného práva, kdy stát dočasně potlačí osobní svobody, aby zajistil své přežití a tudíž jejich dlouhodobou ochranu. I toto zjemnění však nestačí – kvóty jsou zkrátka mylný koncept.

Představa, že lze obejít osvětu a společenský vývoj a vše nadiktovat seshora úředním nařízením, je mi jako liberálovi hluboce cizí. Samozřejmě také chci, aby má mladší sestra dostávala za svou práci stejnou odměnu. Odstraňujme bariéry, podporujme rovné šance a oceňování obou pohlaví. Ale každý člověk si musí vybojovat své místo díky schopnostem. Jeho pohlaví na to nemá mít žádný vliv.

PROČ 40%?

Představa sociálních inženýrů všech barev, že zastoupení mužů a žen ve všech profesích by mělo být rovnoměrných 50%, vychází z mylné premisy, že jsou vlastně stejní a jejich rozdílné uplatnění je pouze výsledkem historického vývoje a kulturních stereotypů.

Já jsem přesvědčen o tom, že muži a ženy jsou jiní a tuto rozdílnost naopak vítám. Ženy více tíhnou k jedněm povoláním, muži k jiným. A jistě najdeme i povolání, kde je hranice skutečně oněch 50%. Ale kdo ji bude určovat a jak? Jaká je přirozená hranice zastoupení žen například v politice? 30% nebo 60%? Jediný způsob, jak zjistit přirozenou míru zastoupení obou pohlaví, je nastavit rovné podmínky a odstranit diskriminaci. To samé platí i pro oblast podnikání. Ad absurdum: genderově uvědomělá komisařka by stejně tak mohla požadovat, aby 40% míst cvičitelů aerobiku v Evropě obsadili muži.

Jakmile zavedeme kvóty pro jednu oblast, ostatní budou následovat. Nakročeno k tomu již EU má. Připomeňme si třeba kouzelnou zprávu Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví Evropského parlamentu „o rovném zacházení a přístupu mužů a žen v oblasti divadelních umění“ z února 2009, která kromě popisu situace – nutno dodat bohužel – navrhuje i potřebné změny. Co přesně myslí potřebou „zajistit přítomnost nejméně jedné třetiny osob menšinového pohlaví ve všech oblastech tohoto odvětví“? Do důsledků by to znamenalo, že třetina kulisáků musí být ženy (komisařka Redingová už si jistě brousí tužku..) „Bylo by také třeba uvažovat o oživení psaných děl a skladeb vytvořených ženami, které se neuvádějí v programu často.“ – jak to ale vysvětlit dramaturgům? Neuvádějí se náhodou hry psané muži častěji proto, že mnoho z nich vzniklo v minulosti, kdy byly doménou mužů? Jsem si jist, že v současné době je mnoho schopných tvůrkyň, které podobnou berličku nepotřebují.

NEBEZPEČÍ DETAILU

Zákon nikdy nepostihne rozmanitost životních situací, proto by se měl pouštět jen tam, kam nezbytně musí. Na evropské úrovni by kromě univerzálního pravidla úspornosti měl navíc platit i filtr subsidiarity – lze-li problematiku upravit na národní úrovni, má se tak stát. Tento návrh porušuje obojí.

Oficiální legislativní návrh zatím nebyl oficiálně představen, přesto už se proti němu postavilo deset členských států včetně České republiky. To vytváří dostatečnou blokační menšinu v Radě – Evropský parlament je v tomto případě spolurozhodovatelem .

Doufejme, že se výsledný návrh výrazně změní. Pokud ne, je na místě jeho zamítnutí. V EU máme důležitější věci na práci.

 

Spojte se se mnou na Facebooku, kde se o článku diskutuje, nebo na stránkách viktorpaggio.cz .

* Plánováno pro podniky nad 250 zaměstnanců a 50 milionů EUR obratu. Zdroje např. IHT http://www.nytimes.com/2012/09/04/business/global/eu-official-proposes-sanctions-if-companies-fail-on-gender-quotas.html?_r=1, Frankfurter Allgemeine Zeitung http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/gesetzentwurf-frauenquote-trifft-in-europa-auf-widerstand-11879676.html .

 

Autor: Viktor Paggio | čtvrtek 20.9.2012 13:53 | karma článku: 21,21 | přečteno: 1509x
  • Další články autora

Viktor Paggio

Liberálové všech barev, spojte se!

Jeden by řekl, že Česká republika bude rájem pro liberální strany. Zlaté časy – jakkoliv úplně zlaté nebyly – vidíme v první republice postavené na odmítnutí monarchie a Masarykově humanistickém odkazu. Zažili jsme totalitu a všeobjímající, šmírující stát, proto by nás mělo zajímat téma osobních svobod a ochrany soukromí. Jsme poměrně tolerantní země s vlažným vztahem k víře i církvi, která snese i odvážnější liberální témata jako eutanazii nebo legalizaci měkkých drog. Přesto se zde liberálům nedaří.

30.10.2013 v 8:15 | Karma: 16,34 | Přečteno: 795x | Ostatní

Viktor Paggio

Duté debaty o Evropě

Je fascinující pozorovat, s jakým málem se organizátoři a zejména donoři různých seminářů a konferencí o EU spokojí. Když se sejdou akademici a novináři, vypustí pár frází a postěžují si na politiky. Nejlépe na ty, kteří v daném tématu drží reálnou moc – v otázkách EU tedy na poslance. Naopak ti, kteří mají moci o poznání méně (senátoři, hejtmani, starostové), se dočkají opatrné pochvaly. Ale abych byl spravedlivý, funguje to i naopak. Když debatují politici, vypustí pár frází, postěžují si na hloupé novináře a od reality odtržené akademiky a jdou domů. To se musí změnit.

7.10.2013 v 8:30 | Karma: 8,87 | Přečteno: 437x | Politika

Viktor Paggio

Rozpuštěný a vypuštěný

aneb pohled zpátky na mé tříleté poslancování. Když se ohlédnu, je za mnou mnoho chyb a přešlapů, ale taky kus práce.

29.8.2013 v 8:45 | Karma: 17,85 | Přečteno: 984x | Politika

Viktor Paggio

Noční můra liberála: návrh Prahy na regulaci prostituce

Magistrát vložil do připomínkového řízení návrh zákona, který obsahuje absurdity a dává pojmu "sepsaný od stolu" zcela nový rozměr.

25.7.2013 v 0:53 | Karma: 12,21 | Přečteno: 732x | Společnost

Viktor Paggio

Proč musí mít homosexuální páry právo adoptovat děti

Protože je v zájmu dítěte vyrůstat ve fungující rodině. Protože čísla i odborníci potvrzují, že pohlaví ani sexuální orientace rodičů nemají na kvalitu rodičovství ani na vývoj dětí žádný negativní vliv. Protože stát se musí ke všem svým občanům chovat stejně, bez ohledu na jejich barvu, pohlaví, náboženské vyznání či sexuální orientaci. Protože současný stav je protiústavní.

21.5.2013 v 8:00 | Karma: 30,11 | Přečteno: 3074x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1863x

Seznam rubrik