Reflexe výsledku VV v komunálních volbách

Před dvěma dny skončily komunální volby a výsledek Věcí veřejných zůstal za mým očekáváním. V rozhovorech s předsedy klubů, lídry kandidátek a příznivci VV jsem narazil na mnoho zajímavých názorů, o které bych se rád podělil.

Volební štáb VV při vyhlašování výsledků.foto: Paggio

Účast ve vládě?

Často slyším větu „Věcem veřejným uškodila účast ve vládě.“ VV nastoupila na republikovou politickou scénu teprve nedávno. Navíc se pohybujeme v politickém středu, kde působí vládní škrty výraznější odliv voličské přízně než v případě TOP09 či ODS. O to více je nutno všechny kroky vysvětlovat, a zde jsme dle mého názoru selhali. Protože to, co děláme na vládní úrovni, je nutné a správné. Česká republika potřebuje silnou vládu, která zkrotí narůstající dluh a nastartuje tolik očekávané reformy. Vstup do vlády si koneckonců odhlasovali sami Véčkaři - i já jsem byl jeden z těch, kdo hlasovali pro a můj názor se nezměnil.

Král dobrých hospodářů

Kromě způsobu komunikace je nutno se zamyslet i nad tím CO sdělovat, tedy jaká jsou naše témata. Náš nástup na politickou scénu byl raketový, a možná proto nastalo jisté rozčarování ze zisku „pouhých“ 5,8%. Byli jsme do jisté míry stranou s protestním nádechem. Nyní jsme sami součástí vlády a establishmentu, který jsme tvrdě kritizovali. ODS prochází procesem vnitřní „očisty“, na hříchy TOP09 už se dávno zapomnělo a naše hlavní téma – boj proti korupci – tak ztrácí dech.

Navíc mám pocit, že jsme se až příliš soustředili na variace příběhu „peníze a úspory“. Nechme boj o pomyslné žezlo krále dobrých hospodářů na ODS a TOP09 a prezentujme i další priority našeho programu, ve kterých jsme dobří a se kterými pracují úspěšné liberální středové strany typu německé FDP či britských Liberálních demokratů. Jsou jimi vymahatelnost práva a právní stát, důchodová a sociální reforma, zelená tématika a ekologie bez protijaderného fundamentu či zahraničí směřování ČR a rozvojová pomoc. Disponujeme dobrými odborníky, využijme jich. Zajímavá je i otázka ochrany soukromí a osobních údajů, které jsou pod tlakem bezpečnostních aparátů státu a nově i soukromých firem, hlavně v souvislosti s nástupem nových technologií a internetu. Tichou hrozbou zůstává stát vytvářející atmosféru ohrožení, aby posvětil další zásahy do soukromí občanů. Ale jak pravil klasik:„Kdo chce vyměnit svobodu za bezpečí, nezaslouží si ani jedno a ztratí obojí.“ Buďme ti, kdo vynesou toto opomíjené téma na povrch.

Uvědomuji si, že všechna mnou zmíněná témata nepovažují všichni za zajímavá a nosná. Těším se proto na nadcházející ideovou konferenci, kde si členové a příznivci otevřeně sdělí své názory a nápady na další směřování VV.

Vyluxovat střed

V těchto volbách zafungovalo i tradiční „drobení“ středových hlasů mezi více subjektů – část našich hlasů se přestěhovalo ke KDU, část do Strany zelených, část mezi nezávislé kandidáty. Plně souhlasím s předsedou VV v tom, že bychom měli navázat na předchozí integrační snahy a snažit se o sjednocení politického středu. Pokud se to nepovede v rovině stran, tak alespoň v rovině témat, jak je uvedeno výše.

Vedení

V mém okolí se objevilo mnoho hlasů, které stávající situaci dávají za vinu předsedovi VV Radku Johnovi. Jako poslanec a člen Výboru pro obranu a bezpečnost však mohu odpovědně říct, že na Ministerstvu vnitra dělá, co má a zaslouží si naši plnou podporu. Ve spolupráci s poslanci připravuje a tlačí protikorupční zákony, na půdě ministerstva zorganizoval přednášku o boji proti úplatkářství s americkými experty, pokračuje v reformě policie. V jeho rozpočtu však ubylo 8,5 miliardy, přičemž přes 70% tvoří mzdové náklady. Cesty jsou pouze dvě: propouštět, nebo snižovat platy. V každé z obou variant bude někdo nespokojený.

Je na čase se semknout a v otevřené diskuzi zvolit nový směr. Výsledek voleb padá na bedra nás všech, širší vedení strany i poslance.

Autor: Viktor Paggio | úterý 19.10.2010 1:10 | karma článku: 16,31 | přečteno: 1299x